fundacja mikolaja     boton azul    pilecki patron4
         
1a 8 6  6  5
środa, 14 marzec 2018 13:31

Potrawy smażone z mięsnej masy mielonej-sporządzanie sznycla ministerskiego z kapustą zasmażaną z jabłkiem i ziemniakami smażonymi

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Temat: Potrawy smażone z mięsnej masy mielonej-sporządzanie sznycla ministerskiego z kapustą zasmażaną z jabłkiem i ziemniakami smażonymi.

1.Receptury: sznycel ministerski
a)sznycel ministerski
-łopatka 300g
-jaja 50g
-bułka czerstwa 40g
-cebula  40g
-sól, pieprz
-chleb tostowy na grzanki
-bułka tarta
-olej
Sporządzić  mięsną masę mieloną. Podzielić na 3 porcje. Formować kształt prostokątny, grubość około 1,5 cm. Panierować w bułce tartej z grzankami. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

b)kapusta zasmażana z jabłkiem
-kapusta biała 300g
-jabłko 1 sztuka
-masło
-mąka pszenna 15 g
-musztarda 8 g
-sól, pieprz, cukier
-sok z cytryny
Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Ugotuj poszatkowaną kapustę w małej ilości wody z solą, cukrem. Zagęścić kapustę zasmażką I stopnia. Jabłka pokroić w słupki, skroplić sokiem z cytryny, wymieszaną kapustę doprawić do smaku, podgrzać i porcjować.

c)ziemniaki smażone
-ziemniaki 600g
Przeprowadzić obróbkę wstępną ziemniaków. Pokroić ziemniaki w zapałkę. Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić jedną warstwę, smażyć na wolnym ogniu bez przykrycia. Mieszać co jakiś czas. Po usmażeniu można przełożyć na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. 

2.Zastawa stołowa
duży talerz do dania zasadniczego, nóż i widelec do dania zasadniczego, talerzyk zakąskowy

3. Ocena organoleptyczna
a)sznycel ministerski
smak: mięsny, cebulkowy, czuć intensywnie przyprawy
zapach: mięsny, czuć przyprawy
wygląd: prostokątny, zrumieniony kotlet w panierce z grzankami
konsystencja: mięso nie rozpadające się


b) kapusta zasmażona z jabłkiem
smak: mączny, kapustny, słodkie jabłko
zapach: kapustny
wygląd: kremowa sałatka kapustno-jabłkowa
konsystencja: miękka kapusta z jabłkiem pokrojonym w słupki

c)ziemniaki smażone
smak: ziemniaczany, słony, czuć przyprawy
zapach: ziemniaczany
wygląd: cienkie zrumienione ziemniaki
konsystencja: miękkie ziemniaki, skórka chrupiąca.



Czytany 2000 razy Ostatnio zmieniany środa, 14 marzec 2018 13:38

logofooter

Kontakt

Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych
w Ciechanowcu


  • Telefon Dyrektor
    mgr Eugeniusz Święcki
    (86) 277 11 35
Top