UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem niepoprawnie jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę...

WIĘCEJ informacji - kliknij w link poniżej:

https://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

  rekrutacja Pilecki Cegiełka

 

x zjazd maly   Przechwytywanie2

boton azul fundacja mikolajakatalog online3strona mpotega

 

 
 

wystepy

         
1a 8 6  6  5
piątek, 09 marzec 2018 11:12

Potrawy z drobiu duszonego - Pierś z kurczaka duszone z warzywami

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Temat: Potrawy z drobiu duszonego -Pierś z kurczaka duszone z warzywami.

1.Receptury:
a)pierś z kurczaka duszona z warzywamikurczak duszony z warzywami
-3 ćwiartki z kurczaka lub pierś
-2 marchewki
-seler
-1 por
-cukinia
-1 cebula
-Oliwa
-Zioła – liść laurowy 4 listki, tymianek, majeranek, 4 ząbki czosnku
Udka z kurczaka myjemy i zdejmujemy z nich skórę. Udka dzielimy na dwie części (udko i podudzia), przyprawiamy solidnie solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa myjemy i kroimy na małe części. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron. Usmażone przekładamy do dużego naczynia a na patelni, na tym samym tłuszczu smażymy warzywa. Lekko podsmażone dodajemy do udek. Dokładamy tam zioła w dużej ilości, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 1 godzinę.

b)ryż brązowy
Dwie torebki ryżu wsypać na 4 szklanek gotującej się i osolonej wody. Gotować do zmięknięcia ziaren. Porcjować i podawać na ciepło.

c) mizeria
-ogórek zielony
-śmietana 18 %
-przyprawy
Ogórka umyć, obrać, opłukać. Pokroić w cienkie plastry. Ze śmietany i przypraw sporządzić mieszankę. Ogórki wyporcjować na talerze, polać śmietana z przyprawami, udekorować.


2.Zasatwa stołowa
-talerz do dania zasadniczego
-duży nóż i widelec do dania zasadniczego
-talerzyk zakąskowy

 


3.Ocena organoleptyczna

a)pierś z kurczaka duszona z warzywami
smak: mięsny, słony, ostry, warzywny
zapach: mięsny, warzywny
wygląd: kawałki piersi w sosie
konsystencja: mięso miękkie, mokre, sos pół gęsty

b)ryż brązowy z sosem
smak: warzywny, słony, nietypowy
zapach: ryżu, warzywny
wygląd: uformowany w walec ryż polany sosem z warzywami
konsystencja: ryż al dente

c) mizeria
smak: śmietanowy, ogórkowy, słony
zapach: ogórkowy
wygląd: ogórki polane śmietaną z przyprawami
konsystencja: luźno ułożone ogórki polane gęstą smietaną

Czytany 922 razy Ostatnio zmieniany piątek, 09 marzec 2018 11:23

logofooter

Kontakt

Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych
im. J. Iwaszkiewicza
w Ciechanowcu


  • Telefon Dyrektor
    mgr Eugeniusz Święcki
    (86) 277 11 35
Top