fundacja mikolaja     boton azul    DSC 0446c
 
         
1a 8 6  6  5
środa, 14 marzec 2018 13:35

Potrawy duszone z mięsa mielonego - sporządzanie zrazów w sosie warzywnym, surówki z białej kapusty, ziemniaków z wody oraz musu z kaszy manny

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Temat: Potrawy duszone z mięsa mielonego - sporządzanie zrazów w sosie warzywnym, surówki z białej kapusty, ziemniaków z wody oraz musu z kaszy manny.

1.Receptury:
a)ZRAZY z MIĘSA MIELONEGO, SOS WARZYWNY zrazy
-mięso mielone  wieprzowe 250g
-1 jajo
-bułka czerstwa 30g
-cebula 40g
-marchew 150g
-pietruszka 80g
-seler 80 g
-mąka pszenna 10g
-śmietana 18% 30g
-olej 70ml
-bułka tarta 20g
-sól i pieprz do smaku
Przeprowadź obróbkę wstępną surowców. Rozdrobnij warzywa korzeniowe i ugotuj je. Sporządź masę z namoczonej, odciśniętej i posiekanej bułki czerstwej oraz mięsa mielonego. Dodaj rozdrobnioną w kostkę i podsmażoną na części oleju cebulę. Wyrób masę z jajem i dopraw do smaku. W przypadku, gdy masa jest za rzadka dodać bułkę tartą. Uformuj z masy mięsnej 3 wałki, obtaczaj w mące i obsmaż na pozostałym oleju. Przełóż zrazy do rondla , podlej wodą i duś około 20 minut. Wywar z mięsa dodaj do ugotowanych warzyw, zblenderuj je, zabiel śmietaną i dopraw do smaku. Pokrojone w grube plastry zrazy ułóż na sosie warzywnym.

b)SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
-kapusta biała 200g
-marchew 50g
-jabłka 100g
-śmietana 18% 30g
-musztarda 5g
-sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
Przeprowadź obróbkę wstępną surowców. Odstaw na 15 minut poszatkowana i posoloną kapustę. Rozdrobnij marchew w słupki długości około 6 cm i grubości 1 mm. Rozdrobnij w słupki obrane jabłka i skropl je sokiem z cytryny. Wymieszaj rozdrobnione surowce i połącz je z musztardą i śmietaną. Dopraw do smaku. Wyporcjuj na 3 równe części.

c)ZIEMNIAKI Z WODY 
-ziemniaki 700g
-sól do smaku


d)MUS Z KASZY MANNY
-mleko 300ml
-kasza manna 30g
-cukier 30g
-szczypta soli
-jajko
-1/3 soku malinowego
-owoce do dekoracji
Na mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli gotujemy kasze mannę i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtko ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Białko jajka ubijamy na puszystą piane z dodatkiem soli. Wystudzona kasze mannę ubijamy mikserem, dodajemy utarte żółtka, a następnie powoli wlewamy sok. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Przekładamy do pucharków i dekorujemy ulubionymi owocami.

2.Zastawa stołowa
a)ziemniaki z zrazami z mięsa mielonego:
duży talerz do dania zasadniczego i duży nóż i widelec do dania zasadniczego
b)surówka z białej kapusty
talerzyk zakąskowy
c)mus z kaszy manny
pucharek, mała łyżeczka deserowa i podstawka

3.Wielkość porcji
a)ziemniaki-200g
b)zrazy z sosem-200g
c)surówka-100g
d)mus-100g

4.Ocena organoleptyczna
a)zrazy wieprzowe
smak: mięsny, słony, wyrazisty
zapach: mięsny
wygląd: podłużne, owalne kotlety
konsystencja: sklejone mięso, miękkie mięso po smażeniu i duszeniu
b)sos
smak: warzywny, słony
zapach: warzywny
wygląd: zblendowane warzywa na gładki sos
konsystencja: gładka, gęsta
c)surówka
smak: warzywny, słony
zapach: warzywny
wygląd: rozdrobnione warzywa w słupki
konsystencja: połączone warzywa z zaprawą
d)mus z kaszy manny
smak: słono-słodki, owocowy
zapach: słony
wygląd: kremowy mus z dodatkami owoców
konsystencja: półpłynny mus

Czytany 2396 razy Ostatnio zmieniany środa, 14 marzec 2018 13:39

logofooter

Kontakt

Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych
w Ciechanowcu


  • Telefon Dyrektor
    mgr Eugeniusz Święcki
    (86) 277 11 35
Top