fundacja mikolaja     boton azul    DSC 0446c
 
         
1a 8 6  6  5
piątek, 09 marzec 2018 10:59

Karkówka, ziemniaki harmonijkowe, mix sałat, kisiel mleczny

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Temat: Potrawy pieczone z mięsa - sporządzanie pieczonej karkówki w sosie musztardowo-pomidorowym oraz ziemniaków harmonijkowych z sałatą.

1.Receptury:
a)KARKÓWKA PIECZONA

karkowka -3 plastry karkówki
-musztarda 3 łyżeczki
-ketchup 3 łyżeczki
-zioła, sól, pieprz, olej
Karkówkę umyć, osuszyć, podzielić na 3 plastry, oprószyć przyprawami, posmarować każdy kawałek musztardą i ketchupem, odstaw na około 30 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 1 godziny.
b) ZIEMNIAKI HARMONIJKOWE

-9 ziemniaków takiej samej wielkość (małe)
-4 łyżki oleju
-sól, zioła
-3 ząbki czosnku
Piekarnik rozgrzej do 230 stopni C. Umyte i osuszone ziemniaki głęboko ponacinać (najlepiej na dużej łyżce). Blachę posmarować olejem, położyć na niej ziemniaki nacięciami do góry. Polej dwiema łyżkami oleju i posól. Wstaw do rozgrzanego mocno piekarnika i piecz przez około 30 minut. Wyjmij blachę z ziemniakami, polej pozostałym olejem i posyp kminkiem pomiędzy ziemniaki, włóż ząbek czosnku, ponownie wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku ziemniaków oraz grubości plasterków).

c)MIX SAŁAT
-sałata 200g
-sos: olej 30 ml, sok z cytryny 10 ml, musztarda 3g , zioła sól i cukier do smaku
Umyć, osuszyć i porwać sałatę. Z podanych składników sporządzić sos. Sałatę wyporcjować po 50g i polać gotowym sosem.

d)KISIEL MLECZNY

kisiel mleczny -150 ml mleka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki cukru
-cukier waniliowy do smaku
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Do drugiej (zimnej) połowy wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka z cukrem wlewamy powoli mleko zimne wymieszane z mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu, aż skrobia skleikuje. Przelewamy do opłukanych zimną wodą salaterek. Podajemy na zimno z sokiem owocowym, owocami, orzechami lub konfiturą.

2. Wielkość porcji
a)mięso: 100 g
b)ziemniaki harmonijkowe: 200 g
c)sałata: 50 g
d)kisiel mleczny: 150 g

3.Zastawa stołowa

Duży talerz do dania zasadniczego, duży nóż i widelec do dania zasadniczego. Do sałaty talerzyk zakąskowy, a do kisielu mlecznego pucharek, podstawka i łyżeczka deserowa.

4.Ocena organoleptyczna:

a)karkówka
smak: ostry, wyrazisty, mięsny
zapach: mięsny
wygląd: upieczony i zrumieniony kawałek mięsa
konsystencja: miękkie mięso


b)ziemniaki harmonijkowe
smak: ziemniaczany, wyrazisty smak przypraw
zapach: ziemniaczany, wyrazisty zapach przypraw
wygląd: nakrajane z góry ziemniaki
konsystencja: miękkie ziemniaki


c)mix sałat z sosem vineget
smak: wyrazisty, sałatowy, musztardowy
zapach: musztardowy, cytrynowy
wygląd: wymieszana sałata z sosem
konsystencja: lekka


d)kisiel mleczny
smak: waniliowy, mleczny, słodki
zapach: waniliowy
wygląd: biały, kremowy krem
konsystencja: gęsta

Czytany 2395 razy Ostatnio zmieniany piątek, 09 marzec 2018 11:23

logofooter

Kontakt

Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych
w Ciechanowcu


  • Telefon Dyrektor
    mgr Eugeniusz Święcki
    (86) 277 11 35
Top