fundacja mikolaja     boton azul    DSC 0446c
 
         
1a 8 6  6  5
piątek, 09 marzec 2018 11:18

Ciasto ziemniaczane - sporządzanie kotletów ziemniaczanych i knedli z owocami

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Temat: Ciasto ziemniaczane - sporządzanie kotletów ziemniaczanych i knedli z owocami.

1.Receptura i sposób przygotowania:

            a) kotlety ziemniaczane kotlety ziemniaczane -ziemniaki ok. 700 g
-mąka pszenna ok. 40 g
-jajo 2 szt.
-masło ok. 10 g
-sól, gałka muszkatołowa do smaku
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, schłodzić. Następnie dodać żółtka utarte z masłem i ubitą piane z białek oraz mąkę i przyprawy. Wyrabiać ciasto KRÓTKO! Formować wałek o średnicy ok. 6 cm. Kroić plastry o grubości ok. 2 cm, formować okrągłe lub owalne kotlety, smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

            b) sos pomidorowy
-woda 250 ml
-włoszczyzna ok. 200 g
-koncentrat pomidorowy ok. 20-30 g
-przyprawy
Z włoszczyzny, wody i przypraw sporządzić wywar. Następnie sporządzony wywar przecedzić, zaprawić koncentratem pomidorowym, zagęścić zawiesiną z mąki i wody. Doprawić, dodać pokrojone warzywa z przygotowanego wcześniej wywaru.

            c) knedle z owocamiknedle
-ziemniaki ok. 300 g
-mąka pszenna 70 g
-mąka ziemniaczana ok. 10 g
-jajo 1 sztuka
-sól, cukier do smaku
-masło ok. 10 g
-owoce lub biały twaróg
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, schłodzić ! Wyłożyć na stolnicę, dodać przesianą mąkę, zrobić wgłębienie, dodać jajo, zarobić ciasto siekając nożem. Zagnieść ciasto rękoma na jednolitą masę. Wyrabiać KRÓTKO! Formować wałek o średnicy ok. 2,5 cm, lekko spłaszczyć, krając ukośne kawałki o długości ok. 2 cm. Gotować 3 minuty od wypłynięcia.

 

 

 

 


d) rolada biszkoptowa z jabłkamirolada
-jaja 4 sztuki
-mąka 2 szk.
-cukier 2/3 szk.
-proszek do pieczenia 1 łyżeczka
-olej 3-4 łyżki
-jabłka 1,5 kg
Jabłka obrać, pokroić w plastry, lekko rozgotować z dodatkiem cukru. Białka ubić pod koniec dodać cukier. Dodawać po jednym żółtku, dodać olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Mieszać, jabłka wyłożyć na blachę, zalać ciastem, piec ok. 30 minut w 180℃. Wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry jabłkami, zwijać w roladę, zostawić do wystygnięcia.

2.Wykaz sprzętu i narzędzi.
a)kotlety ziemniaczane z sosem pomidorowym
garnek z przykrywką, trzon kuchenny, waga, praska, łyżki, miski, nóż, patelnia mała, patelnia duża
b)knedle
trzon kuchenny, garnek z przykrywką x2, praska, stolnica, sterylizator do jaja, waga, miski, łyżki
c)rolada z jabłkami
obieraczka, garnek, trzon kuchenny, trzepaczka do jaja, sterylizator, piekarnik, miski, łyżki

3.Zastawa stołowa.
a)kolety ziemniaczane z sosem pomidorowym
Duży talerz do dania zasadniczego, duże nóż i widelec do dania zasadniczego.
b)knedle
talerzyk zakąskowy, nóż i widelec do zakąsek.
c)rolada z jabłkami
Mały talerzy deserowy, mały widelczyk deserowy.

4.Ocena organoleptyczna dań.
a)kotlety ziemniaczane z sosem pomidorowym
smak: pomidorowy, warzywny, ziemniaczany
zapach: warzywny, ziemniaczany
wygląd: lekko zrumienione owalne kotlety z warzywami w sosie pomidorowym
konsystencja: sos zawiesisty, nie rozpadające się kotlety

b)knedle z owocami
smak: ziemniaczany, truskawkowy
zapach: owocowy
wygląd: okrągłe kremowe kulki z żółtą polewą przygotowaną z masła i cukru
konsystencja: zwarte ciasto ziemniaczane z truskawką w środku

c)rolada z jabłkami
smak: biszkoptowy, jabłkowy, słodki,
zapach: jabłkowy
barwa: zawijane ciasto z farszem jabłkowym
konsystencja: zwarte upieczone ciasto


SMACZNEGO!
                                                                                              Wykonała: Klaudia Raźniak

Czytany 2605 razy Ostatnio zmieniany piątek, 09 marzec 2018 11:23

logofooter

Kontakt

Zespół Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych
w Ciechanowcu


  • Telefon Dyrektor
    mgr Eugeniusz Święcki
    (86) 277 11 35
Top